Neem het woord en word gehoord

Je stem laten horen kan wenselijk en van betekenis zijn voor een slachtoffer… en dat kan ook in een herstelbemiddeling.

Wanneer feiten (zoals beschreven in onderstaand artikel) door minderjarige daders gepleegd worden, kan er vanuit de gerechtelijke diensten een bemiddelingsaanbod vertrekken naar dader en slachtoffer. Dit bemiddelingsaanbod is vrijwillig en houdt in dat betrokken partijen zelf een afweging kunnen maken of dit voor hen al dan niet iets kan betekenen. Van zodra beide partijen ervoor open staan, wordt de bemiddeling opgestart en zo ook de communicatie tussen beiden. Het slachtoffer krijgt hierbij de kans om zijn/ haar stem te laten horen. De gevolgen die de feiten teweeg hebben gebracht, kunnen hier onderdeel van uit maken, maar ze hebben ook de kans om vragen over de feiten te stellen aan de daderpartij. Het slachtoffer is – weliswaar ongevraagd – door de feiten met de dader verbonden geraakt en dan kan communicatie betekenisvol zijn, om zo hun standpunt kenbaar te maken naar de ander en antwoorden te vinden op vragen.  De bemiddelaar bekijkt samen met de partijen op welke manier de bemiddeling zal verlopen. Meestal begint deze op een indirecte manier, hetgeen betekent dat de bemiddelaar aparte gesprekken heeft met minderjarige dader (en zijn ouders) enerzijds en het slachtoffer anderzijds. De bemiddeling kan op deze manier voortgezet worden, waarbij er info wordt uitgewisseld via de bemiddelaar, of via een brief, … maar kan ook leiden tot een rechtstreeks contact. Een rechtstreeks gesprek wordt dan voorbereid door de bemiddelaar en vindt ook plaats in zijn/ haar bijzijn.

Binnen BAAL komen minderjarige daders en hun slachtoffers terecht voor herstelbemiddeling, maar herstelbemiddeling bestaat ook voor meerderjarige daders en slachtoffers (www.moderator.be)

Ook binnen de leerprojecten ‘Seksualiteit en Relaties in Balans’ (SRIB) en ‘Slachtoffer In Beeld – minderjarigen’ (SIB-M) wordt aandacht gegeven aan slachtofferschap. We proberen het inlevingsvermogen van minderjarige daders te vergroten door hen te informeren over de gevolgen voor slachtoffers en door gebruik te maken van getuigenissen. Via onderstaande link lees je een krachtige getuigenis van een slachtoffer van aanranding. Ook deze kunnen we in het leerproject SRIB gebruiken om de jongeren bewust te maken van de effecten op slachtoffers.

artikel: “Wij zijn niet geboren om uw seksuele fantasieën in te vullen: wij hebben betere dingen te doen”
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s