‘Sex(interes)ting’

Nog nooit van ‘sexting’ gehoord? De term is een combinatie van de Engelse woorden ‘sex’ (seks) en ‘texting’ (sms-jes verzenden). Sexting is het verzenden (en ontvangen) van seksueel uitdagende foto’s of tekstberichten door middel van een mobiele telefoon of internetapplicaties zoals WhatsApp, Facebook, Instagram, enzoverder.

Voor volwassenen is het wellicht een vreemd fenomeen, maar voor heel wat jongeren is het sturen van pikante foto’s een deel van hun seksuele ontwikkeling. Vorige week werden de cijfers van het onderzoeksrapport Apestaartjaren over mediagebruik van jongeren bekend gemaakt. Hieruit bleek dat 8% van de twaalf-tot achttienjarigen een ‘sext’ heeft verstuurd in de voorbije twee maanden.

Zolang de beelden binnen een gelijkwaardige relatie uitgewisseld worden en daar blijven, lopen verzender en ontvanger weinig risico en kan het zelfs ervaren worden als een meerwaarde voor de relatie. Het wordt pas een probleem als die foto’s of filmpjes, die in vertrouwen werden verstuurd, door de ander worden verspreid of als chantagemiddel worden gebruikt. Jongeren zijn zich niet altijd bewust van de risico’s van het versturen van dit beeldmateriaal.

Ook binnen het leerproject Seksualiteit en Relaties In Balans merken we dat jongeren niet altijd op de hoogte zijn van het strafbare karakter van het vragen en doorsturen van deze ‘sexting’ beelden. We ervaren dat er een grote nood is aan informatie en sensibilisering rond dit thema! Samen met ouders,  leerkrachten, opvoeders, e.a., zien we het als onze taak om hierover in gesprek te gaan met de jongeren.

Wil je meer weten over dit onderwerp, neem dan zeker eens een kijkje op de website www.onuitwisbaar.nu

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s